Näyttelytulokset          Koetulokset        Nelli Koiranetissä
 

 
Fi Jva Crab Apple's White Chocolate "Nelli"
s. 16.5.2008

Lonkat: A-A
Silmät: Ok (23.9.14)

Molemmat vanhemmat:
OptiGen prcd-pra clear ja
OptiGen FN Normal

Näyttelyissä: 1 x KP, Jun & Käy Eri
Mejä: 2 x Avo 1, 3 x Voi 1
Agility: 2 x Sert, -> Medi 3
taipumuskoe hyväksytty (Spa1)

Kasvattaja: Johanna Kääriäinen
om. Kasv. & Sanna Leinonen, Kotka


Nelli, Leinosen perheen "tilaustyö", valikoitui sijoituskoiraksi pitkälti värinsä perusteella. Puhe jo vuosia oli, että jos pentueesta joskus löytyy sellainen "Nellan värinen" eli punavalkoinen narttupentu niin se saa Laitakadulle muuttaa... Kun tähän pentueeseen ehkä hieman yllättäenkin syntyi kolme punakirjavaa narttua, alkoi koirakuume Leinosen perheessä nousta toiselle aivoasteelle. Kun sitten kaiken lisäksi pikkuhiljaa paljastui, että yksi näistä punakirjavista todella oli puhdas punavalkoinen, se oli menoa kerralla... Viis siitä, että se oli tietenkin se pentueen punavalkoinen narttu, joka ensimmäiseksi haastoi pentulaatikossa riitaa, iski tukevasti naskalinsa kaikkeen mikä liikkui ja osoitti jo muutaman viikon ikäisenä olevansa enemmän kuin itsepäinen. "Tää on meidän Nelli, ja se saa nyt vaan oppia että Leinosen lapset käyttäytyvät nätisti" oli kuitenkin vastaus, kun koetin ehdotella että jospa mietittäis vielä... Niinpä niin, ei siinä siis auttanut muu kuin kasvattajatädin vaan kiltisti ryhtyä osoittamaan sormella pentueen punavalkoista narttupentua, lasten kysellessä "Mikä näistä on meidän Nelli?"

Kasvaessaan Nelli on kuitenkin osoittanut pitkälti samanlaisia piirteitä kuin Heta-äiti. Se on reipas ja alati iloinen, ja ennen kaikkea varsin lapsirakas. Myös Nellin mielestä koko maailma rakastaa sitä, ja sen on toki myös aina oltava mukana siellä missä tapahtuu. Ja mitä enemmän lapsia ja toimintaa sen parempi - Nelli on aina valmis! Neljän lapsen, tai tätä nykyä jo nuoren... kotijoukko pitääkin huolta siitä ettei Nelliltä menoa ja aktiviteetteja puutu. Vaikka omaa tahtoa ja itsepäisyyttä Nellistä ajoittain löytyy rutkastikin, niin luonteeltaan siitä on kasvanut erinomainen perhekoira :)

Nellin kanssa on vuosien varrella harrasteltu yhtä jos toista, mutta ehkä kuitenkin vähän yllättäen Nellin omaksi lajiksi on muodostunut agility. Lajin harrastamisen Nelli ja Matias aloittivat molemmat ensikertalaisina vuonna -09. Muutamassa vuodessa koirasta on kehittynyt osaava ja kartturista taitava. Nelli ja Matias ovatkin siis olleet varsin tuttu näky agikisojen palkintojenjaossa. :) Alkusyksystä 2014 Nelli tienasi toisen sertinsä ja siirtyi kilpailemaan Medi 3 luokkaan. :)

Myös jälkikokeissa Nelli on käynyt muutaman kerran vuodessa, ja osoittanut kyllä osaavansa jäljestää. Voittajaluokkaan Nelli nousi varsin nopeasti, mutta sen jälkeen se valitettavasti oppi yhdistämään sorkan löytymisen ja jäljestyksen päättymisen toisiinsa. Sorkka jäljen päässä ei Nelliä juurikaan kiinnosta (kotipihalla kylläkin, mutta metsässä se on sille vaan typerä kuiva luu...) ja niinpä se on jo useamman kerran kävellyt kaadosta yli ja jatkanut suoraan tielle. Harmittavaa, sillä muutoin Nelli jäljestää varsin mukavasti. Voittajaluokasta Nellillä on plakkarissa kaksi ykköstä, joten enää yksi uupuisi valionarvosta...  

Spanieleiden taipumuskokeen Nelli kävi suorittamassa helppona rastina reilun vuoden iässä. Metsällä Nellin kanssa ei ole käyty, mutta noutoja ja hakua sen kanssa on treenattu. Nelli kantaa suussaan kaikkea mahdollista, sen on kotiväki saanut monesti todeta... Perinteisten kenkien ja kaukosäätimien lisäksi Nelli mm. kerää lenkeiltä palautuspulloja ja tölkkejä (lasi, muovi ja metalli, kaikki käy...) ja kantaa ne napakasti suussaan kotiin pitkienkin matkojen takaa. Samalla varmuudella tuli kerran kotiin myös tienposkesta löytynyt iso fasaanikukko ja pellolta löytynyt jäniksenraato. :P Kaiken kaikkiaan riistavietti tuntuisi Nellillä olevan varsin vahva. Siinä missä Nelli noin arkielämässä on enemmänkin sohvalla viihtyvä rimpsessa, jota oma hovi passaa ja palvelee, niin riistaa kohdatessaan on kyllä kaikki hienostelu tiessään! Silloin löytyy koirasta kyllä päättäväisyyttä, rohkeutta ja sisukkuutta vähän liiankin kanssa.... Onpa Nelli aiheuttanut sydämentykytyksiä kotiväelleen mm. sekä uimalla sorsan perässä ihan konkreettisesti vastarannalle, kuin murtautumalla ulos ulko-ovesta päästäkseen jänisjahtiin viereiselle pellolle. - Jonne se oli siis pihalta nähnyt jäniksen painelevan. 

Näyttelyissä Nellin kanssa on käyty vain muutaman kerran. Sillä on kaikki nämä vuodet ollut melkoisen niukka turkki, ja silloin harvoin kun se on ollut vähän tuuheammassa turkissa, (eli keskellä talvea ;)) ei näyttelyitä ole ollut mailla halmeilla. No Nellillä on kuitenkin näyttelyistä muutama Eri (pääasiassa ajalta jolloin kehissä ei jaettu SA:ta) joten se sille ainakin tällä erää riittänee. Katsotaan sitten vaikka veteraaniluokissa, tai jos se nyt sattuisi iän myötä vielä vaikka turkkia vähän kasvattamaan. :)

Sen lisäksi, että Nellillä on toivottavasti vielä useita hienoja harrastusvuosia edessään, se joka tapauksessa  pitää huolta kotijoukkonsa päivittäisestä liikuttamisesta, ja toimii myös sylikoirana ja varpaiden lämmittäjänä. Sanomattakin lienee selvää, että rimpsessa Nelli siis päivystää sohvalla ja nukkuu sängyssä... :) 

Nellillä on ollut kaksi pentuetta; vuonna 2011 ja vuonna 2014. Pentujen suhteen Nelli on nyt jo eläkkeellä. :)

 

Nelli kasvaa ja kehittyy
Kuvaa klikkaamalla suuremmaksi...

 
Nelli 3vk.

Nelli 4vk.

Nelli 6vk.
 
 
Nelli 7vk.

Nelli 8vk.

Nelli 3kk.
 
 
Nelli 4kk.

Nelli 5kk.

Nelli 9kk.
 
 
Nellin sukutaulu:
 

Fin Jva, Fi Mva
Bell'mano Giorgio Armani A/A
OptiGen prcd-pra normal/clear (A1)
AntaGen FN Normal
blue roan
Multi ch
Benchmark Oliver Twist A
OptiGen prcd-pra normal/clear (A1)
OptiGen FN Normal
blue roan
Kans, Fin, Est Mva Benchmark Octopussy A
blue roan
Lynwater Wintery Weather B/A
blue roan
Benchmark Original Beauty A
blue roan
Fin Mva Benchmark Michelle melody A
mustavalk.
Fin Mva Samcock's Disco Duck A
mustavalk.
Fin Mva Benchmark Melissa Melanie B
blue roan
Bell'mano Taste of Honey A
punavalk.
Kans, Fin, Est, Dk Mva
Benchmark Science Fiction B
blue roan
Lynwater Wintery Weather B/A
blue roan
Kans, Fin, Dk Mva Benchmark Henriette A
Blue roan
Fin & S Jva
Bell'mano Pure Magic A
blue roan
Lynwater Forecaster B
blue roan
Walanos Billie Holiday A
blue roan
Fi Jva
Crab Apple's Apple Fizz B/A
OptiGen prcd-pra normal/clear (A1)
AntaGen FN Normal
mustavalk.
 
Fin Mva
Leading-Light Ain't No Saint B OptiGen prcd-pra normal/clear (A1) OptiGen FN Normal
orange roan
Crawford Hot Chocolate B,
OptiGen prcd-pra A1, OptiGen FN normal liver roan
Lynwater Forecaster B
blue roan
Crawford Tell About Love A
blue roan
Fin Mva
Leading-Light Some Like It Hot A OptiGen prcd-pra normal/clear
OptiGen FN normal
punavalk.
Kans&Fin&Est&Ltu&Blr Mva, V-94, Ltu V-99 Fools Alibaba A, punavalk.
Breeze Nightshift  C
punavalk.
Fin Jva, TK 1
Raccoon's Hip Hip Hurraa A, OpitiGen prcd-pra A1
OptiGen FN Normal
mustavalk.
Fin & S Mva
Finemoon Unlimited B,
OptiGen prcd-pra A1
blue roan
Windgrove Illusion A
blue roan
Lynwater Sailor Girl A
mustavalk.
Raccoon's Jippijippijii A, mustavalk. Kans & Fin Mva  EuJW-91
Raccoon's Quite A Bomb
A2 blue roan
Sweetie-Pie Love In A Mist B
blue roan tan